Μιλάμε συχνά για την ευτυχία, προσπαθώντας να την αποκωδικοποιήσουμε και να αναλύσουμε τα συστατικά εκείνα που τη θεμελιώνουν και κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελάνε με ικανοποίηση.
Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι μαγικό, κάτι εξωπραγματικό, και σίγουρα δεν υπάρχει ένας μόνος τρόπος. Φαντάζομαι ότι τα συστατικά που θα μπορούσαν να χτίσουν μια ευτυχισμένη ζωή είναι απλά και καθημερινά, και μάλλον αδίκως ψάχνουμε πιο βαθιά για να ανακαλύψουμε τη μυστική συνταγή.
Ένα βασικό συστατικό είναι να σταματήσουμε να συγκρινόμαστε με τους άλλους. Τι έχω, τι έχεις, τι κάνω, τι κάνεις, πού πάω, πού πας, πώς νιώθω, πώς νιώθεις…. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση ψυχής, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί, δεν μπορεί να μπει σε ζυγαριά ή να μετρηθεί με πόντους! Το σημαντικό είναι να εστιάζουμε σε ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους και να επιδιώκουμε περισσότερο την ευτυχία από την επιτυχία. Ο καθένας μας έχει τα δικά του μέτρα και σταθμά για το τι τον κάνει να νιώθει καλά.
Η φύση αποτελεί σίγουρα παράγοντα για την ευτυχία. Δεν είναι τυχαίο που, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη της ευτυχίας του world happiness report, οι περισσότερες από τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του είναι χώρες με πολύ πράσινο και πλούσια φύση. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, τη χώρα που κρατάει τα σκήπτρα της ευτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο τα έξι τελευταία χρόνια, το περπάτημα και η πεζοπορία στη φύση αποτελούν βασικό μέρος του πολιτισμού. Είναι κάτι που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν μια αίσθηση ευτυχίας, ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση ταυτόχρονα, ζωτικότητα, ευ ζην, κάτι που οχυρώνει τον χαρακτήρα και τον κάνει ανθεκτικό μπροστά στις δυσκολίες και τις όποιες αντιξοότητες..
Η τιμιότητα, η αίσθηση εμπιστοσύνης και η ευγένεια είναι κι αυτές από τα δυνατά συστατικά που συμβάλλουν στην ευτυχία. Όσο πιο πολύ ασφαλείς αισθανόμαστε κι όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.
Ένας σκοπός πέρα από τον εαυτό μας είναι κάτι που επίσης φέρνει ευτυχία. Την ευτυχία και την ικανοποίηση να δίνεις, χωρίς απαραίτητα να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να ασχολείται κάποιος με τα κοινά ή με έναν καλό σκοπό (παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες, άστεγοι, εθισμένοι σε εξαρτήσεις,…). Το να δίνεις είναι από μόνο του ευτυχία. Το να ζεις από κοντά τα «αληθινά» προβλήματα, σε κάνει σίγουρα να εκτιμάς περισσότερο αυτά που έχεις.
Και φυσικά, όσο ρομαντικοί κι αν είμαστε, το εισόδημα σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο. Λιγότερες ώρες δουλειάς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθοί, παροχές σε παιδεία και υγεία, πάταξη της διαφθοράς μέχρι τελικής εξάλειψής της, να μερικοί από τους καθοριστικούς παράγοντες της ευτυχίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω έκθεση για τον παγκόσμιο χάρτη της ευτυχίας, οι 10 πρώτες χώρες είναι: Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία.
Δε βρίσκεις την Ελλάδα στη λίστα;
Ουπς… είναι στην 58η θέση μόνο.
Και θα μου πεις τώρα, τι πρέπει να κάνω για να είμαι ευτυχισμένος, να μετακομίσω στη Φινλανδία ή στην Ισλανδία;
Όχι, θα σου πω. Να μείνεις εδώ που είσαι και να παλέψεις στο σημείο που σου αναλογεί, να δημιουργήσεις τις προδιαγραφές αυτές που θα σε φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία. Γίνε εσύ καλύτερος άνθρωπος, γίνε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις, σταμάτα να ρίχνεις τις ευθύνες συνεχώς στους άλλους, σταμάτα να συγκρίνεις και να συγκρίνεσαι, βάλε το λιθαράκι σου και θα δεις.
Υπομονή και επιμονή χρειάζεται. Μην ξεχνάς, ακόμα και ο ίδιος ο Θεός χρειάστηκε παραπάνω από μία μέρα για να φτιάξει τον κόσμο!
Κείμενο: Δέσποινα Γιαχάκη