Τι να προσέξεις για την έκδοση του βιβλίου σου; Είσαι νέος άνθρωπος γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες και κυρίως γεμάτος από αγάπη για το βιβλίο και τη γραφή όμως δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι. Ο χώρος του βιβλίου είναι για ‘σένα ένας ανεξερεύνητος χώρος. Διάβαζες για χρόνια και κάποια στιγμή θέλησες όλα αυτά τα αισθήματα που είχες να τα αγγίξεις κάπου, να τα στερεώσεις σε κάποια βάση και αυτή ήταν φυσικά το χαρτί. Το έκανες λοιπόν κι αυτό, ακούμπησες την καρδιά σου, τις σκέψεις και τα αισθήματά σου στο χαρτί (ή σε κάποιο αρχείο στον υπολογιστή σου) και τώρα τι; Αναρτιέσαι “αυτό ήταν, λοιπόν;”
Μερικές συμβουλές για την έκδοση ενός βιβλίου:
Μην ανησυχείς εμείς σου έχουμε μερικές συμβουλές για το τι να προσέξεις στη συγγραφική σου διαδρομή. Ξεκινάμε;
Πρώτα απ’ όλα το να ακουμπάς τον ψυχικό σου κόσμο στα χέρια ενός άλλου ανθρώπου είναι κάτι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και θα πρέπει να σιγουρευτείς και να εμπιστευτείς τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου. Επιδίωξε μία συνάντηση μαζί τους, δες το έργο τους (ευτυχώς τώρα μπορείς και να το κάνεις από το διαδίκτυο). Πώς σου φαίνονται τα βιβλία που βγάζουν; Μην φοβηθείς μια συνάντηση μαζί τους δια ζώσης. Η εντύπωση που σου δίνει ένας άνθρωπος που τον κοιτάς στα μάτια είναι πολύ σημαντικό βήμα.
Δεύτερον δυστυχώς ή ευτυχώς στη σημερινή εποχή παίζει μεγάλη σημασία η διαφήμιση. Πού θα μπορεί κάποιος που θέλει να βρει το βιβλίο σου; Με ποια βιβλιοπωλεία έχει συνεργασία και πόσο εύκολο είναι κάποιος να το αγοράσει; Γιατί κακά τα ψέματα αν κάποιος δεν ήθελε τα βιβλία του να τα βρει σε κάποιο βιβλιοπωλείο θα τα κρατούσε στο σπίτι του. Εξάλλου είναι και μια στιγμή αναγνώρισης του έργου σου και του κόπου σου. Προωθούνε τα βιβλία, υπάρχει διαφήμιση με ανθρώπους που ασχολούνται με το κομμάτι της κριτικής των βιβλίων; Μην ξεχνάμε από την άλλη όμως πως ένας νέος συγγραφέας χωρίς να έχει χτίσει το κοινό του θα πρέπει να ξέρει πως δε γίνονται και θαύματα, οπότε πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως δεν είναι εύκολο το κομμάτι της πώλησης και να πατάς γερά τα πόδια σου στη γη. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι της κριτικής αντιμετωπίζουν με τον ίδιο σεβασμό που θα ήθελες εσύ για να τους εμπιστευτείς το λογοτεχνικό ή επιστημονικό σου έργο; Η έκδοση ενός βιβλίου δεν είναι μόνο το να βγάλεις ένα βιβλίο, αν φυσικά σε ενδιαφέρει σε παραπάνω επίπεδο αυτός ο χώρος. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να το ψάξεις παραπάνω και στο κομμάτι της διαφήμισης ενός βιβλίου. Ένας τρόπος που σου προτείνω για να προωθήσεις το έργο σου είναι οι εκθέσεις. Ο εκδοτικός που έχεις επιλέξει πηγαίνει σε εκθέσεις;
Τρίτον πολύ σημαντικό είναι η επιμέλεια και το γραφιστικό κομμάτι μιας δουλειάς. Οι άνθρωποι που είναι πίσω από την έκδοση ενός βιβλίου είναι οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα σου, είναι οι άνθρωποι που σου ανοίγουν το δικό τους σπίτι (εκδοτικό) και σε κάνουν να νιώθεις μέλος της οικογένειάς τους; Σε κάνουν να νιώθεις μέλος μιας μεγάλης παρέας που θα είναι δίπλα σου και θα συμπορεύεστε στα βήματα του δικού σου πνευματικού παιδιού; Γι’ αυτό και θα πρέπει να νιώθεις πως είναι κοντά σου, πως είναι δίπλα σου συμπαραστάτες και όχι πως είναι απέναντί σου.
Τέταρτον και εξίσου σημαντικό είναι και το οικονομικό κομμάτι της έκδοσης και παίζει ένα σημαντικό ρόλο κακά τα ψέματα. Έρχεται αυτή η άβολη στιγμή που ο άλλος έχει συζητήσει μαζί σου και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σου όμως δεν αρκεί μόνο αυτό, σωστά; Τα έχετε πει όλα δεν πρέπει να ξέρεις όμως και αυτό; Είναι ένας βασικός παράγοντας και το ξέρουμε όλοι. Πόσα αντίτυπα θα εκδώσουν; Πώς θα δώσεις τα χρήματα; Σου δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό και κατανόηση να έχεις το χρονικό περιθώριο να δώσεις τα χρήματα ή νιώθεις πως απέναντί σου έχεις έναν άνθρωπο που το μόνο που κοιτάζει είναι η τσέπη του;
Αυτές είναι κάποιες συμβουλές από εμένα ως ένας άνθρωπος της γραφής και αυτά είναι κάποια σημεία (red flags) που κι εγώ πλέον τα προσέχω. Ελπίζω να σου ήταν χρήσιμα και να βρεις τον δικό σου μονοπάτι στον κόσμο της γραφής και του βιβλίου.
Της Πολυξένης Ζαρκαδούλα